Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Αλλάζουν χέρια τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στην αραβική εταιρεία, με την οποία συνεργάζεται στη Γερμανία, προτίθεται να μεταβιβάσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η γερμανική Thyssen Krupp, ζητώντας ταυτόχρονα πλήρη επαναδιαπραγμάτευση τόσο των θεμάτων που αφορούν στα ναυπηγεία όσο και τη ναυπήγηση των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, με προχτεσινή επιστολή του προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Ευ. Βενιζέλο και Λ. Κατσέλη, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Thyssen Krupp Marine Systems, H.K. Atzpondien, ενημέρωσε το ελληνικό Δημόσιο ότι θεωρεί ως "αξιόπιστη και επιλέξιμη μόνο μια λύση από όσες εξέτασε ως προς το μέλλον των ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. από πλευράς ιδιοκτησίας και διοίκησης". Πρόκειται για την αραβική εταιρεία Abu Dhabi Mar, με την οποία οι Γερμανοί συνεργάζονται ήδη στις ναυπηγικές δραστηριότητες στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Thyssen προτίθεται να μεταβιβάσει στην αραβική εταιρεία το 75% του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων και εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει το 25% περίπου. Υπενθυμίζεται δε ότι η πρόταση του κ. Atzpondien θα αξιολογηθεί από την αμερικανική Lazard, την οποία η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε ως εκτιμητής-σύμβουλος, όπως είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ταυτόχρονα, η Thyssen πρότεινε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση των θεμάτων που αφορούν τα ναυπηγεία, αλλά και στη ναυπήγηση των σκαφών του Π.Ν., προτείνοντας ως χρονικό ορίζοντα την 20η Ιανουαρίου 2010. Δεδομένων των παραπάνω εξελίξεων, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για τη διαμόρφωση του πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ελληνικό δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου