Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Λίγα λόγια για την ελληνική βιομηχανία...

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως το 1884 στον τόπο μας δεν υπήρχε βιομηχανία. Από το 1884 οι κυβερνήσεις άρχισαν να παίρνουν προστατευτικά μέτρα για τα ντόπια βιομηχανικά προϊόντα.Η αύξηση του πληθυσμού και η προσάρτηση από νέα εδάφη ευνόησε την εξέλιξη της βιομηχανίας μας. Από το 1910 ως το 1914 κι έπειτα ήταν η εποχή της άνθησης της βιομηχανίας. Ουσιαστικά η εκβιομηχάνιση της Ελλάδας αρχίζει μετά το τέλος του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Κατά την τελευταία δεκαετία, πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η ελληνική βιομηχανία σημείωσε πρόοδο, γιατί επιβλήθηκαν απαγορευτικοί δεσμοί στα βιομηχανικά προϊόντα που έρχονταν απ' έξω.Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής η βιομηχανία μας έπαθε μεγάλες ζημιές, σχεδόν νεκρώθηκε. Το ξαναζωντάνεμά της άρχισε το 1945 κι άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά.

Τώρα λειτουργούν στην Ελλάδα χιλιάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι εργάτες που απασχολούνται σε αυτές ανέρχονται σε χιλιάδες. Φυσικά είμαστε ακόμα πολύ πίσω. Το βιομηχανικό μας εισόδημα μόλις αντιπροσωπεύει το 23% του συνολικού εισοδήματος, ενώ στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες ξεπερνά το 50%.

Σπουδαιότερη για την Ελλάδα είναι η βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας, που καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό ολόκληρης της βιομηχανικής μας παραγωγής, αλλά κ αυτή αρχίζει να παρακμάζει σιγά-σιγά. Ύστερα έρχονται η βιομηχανία καπνού, τροφίμων, οι ναυπηγικές, οι οικοδομικές βιομηχανίες, (τούβλα, τσιμέντα κλπ.), οι μεταλλουργικές, οι μηχανουργικές κ.ά. Ελληνικά βιομηχανικά κέντρα είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη η Πάτρα, η Καλαμάτα, ο Βόλος, η Καβάλα, η Βέροια, η Χαλκίδα, το Αίγιο κ.ά.

Στην Ελλάδα δε λείπει ούτε ο φυσικός πλούτος (νερό, λιγνίτης, μέταλλα (αλουμίνιο) κλπ.) ούτε η ικανότητα και η εργατικότητα. Μόνο όταν η Ελλάδα αποκτήσει βαριά και σύγχρονη βιομηχανία, θα παρουσιάσει άνοδο το βιοτικό επίπεδο του λαού. Όταν ιδρυθεί μεγάλη βιομηχανία, θα απασχοληθούν περισσότερα εργατικά χέρια και θα ανακουφιστούν οι λαϊκές μάζες. Θα προκύψουν πολλά οφέλη, όταν ιδρυθούν βιομηχανίες που θα βασίζονται στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του τόπου μας, γιατί τα πλούσια κοιτάσματά μας (σιδηρομεταλλεύματα, βωξίτης, μόλυβδος, λευκόλιθος, αντιμόνιο, μαγγάνιο, χρωμίτης, μαγνήσιο, νικέλιο κλπ.) θεωρούνται σημαντικά για μεταλλουργικές βιομηχανίες.

Για να επιτύχει όμως η εκβιομηχάνιση της Ελλάδας, χρειάζεται και η εκτέλεση έργων κοινωνικής πρόνοιας και δημόσιας υγείας που να συντελέσουν στη βελτίωση των βιοτικών όρων του λαού μας και στην αύξηση της παραγωγής. Η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (θερμοηλεκτρικά εργοστάσια Αλιβερίου, Πτολεμαΐδας και υδροηλεκτρικά Λούρου, Λάδωνα, Μέγδοβα) αποτελεί σήμερα ένα σημαντικότατο κλάδο βιομηχανίας στο τόπο μας. Έτσι, το φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, θα συντελέσει στο ν' αναπτυχθούν μεταλλουργικές βιομηχανίες, για την αξιοποίηση του πλουσιότατου υπεδάφους της χώρας μας, καθώς και μηχανολογικές, χημικές κ.ά., αλλά και θα καλυφθεί μεγάλο μέρος από τις ανάγκες της αγροτικής, συγκοινωνιακής και οικιακής οικονομίας.

1 σχόλιο:

  1. Γεια σε όλους εδώ, το όνομά μου είναι Fumo Sadiku που ζει στην πόλη Μανίντι της Κένυας. Θέλω να πω λίγο περισσότερα για έναν καλό καρδιά που ονομάζεται Benjamin Breil Lee που εργάζεται με χρηματοδοτική υπηρεσία ως υπάλληλος δανείου, ο κ. Benjamin Breil Lee με βοήθησε να πάρω ένα δάνειο 37.115.225,00 σελίνια στον καιρό που προσπαθώ να ξαναγυρίσω για να αυξήσω την επιχείρησή μου, ξέρω ότι υπάρχουν μερικοί από εσάς εδώ που αντιμετωπίζετε οικονομικές δυσκολίες για να μιλήσετε στον κ. Benjamin σχετικά με το app +1-989-394-3740 στο 247officedept@gmail.com Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό που έκανε για μένα και για τον λογιστή του στην Τράπεζα, καθώς και για τον Λογιστή Hernandez Lucas Σας ευχαριστώ πολύ για τη δουλειά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή